Stapels ongeopende post. Je moeder veel horen bellen met instanties. Meerdere banen. Geen stroom. Niet opendoen als er gebeld wordt. Bij vrienden overnachten. Schulden. Stress. Schaamte. Overleven.
In het welvarende Nederland groeit toch maar liefst 1 op 11 kinderen in armoede op. De Gemeente Arnhem staat al jaren in de top 10 van gemeenten met de meeste kinderen die in armoede leven. In Arnhem woont ruim 1 op de 7 kinderen in een gezin met een inkomen lager dan 120% van het sociaal minimum en groeien 4100 kinderen op in armoede. Hoe kan dat? En hoe kan er zelfs sprake zijn van een toename van structurele armoede? Een schrijnend vraagstuk, waarover beleidsmakers en grote bedrijven zich buigen in een gezamenlijk offensief: in 2030 moet Nederland kinderarmoede-vrij zijn.
Hoe dan?!
Daarover gingen we dinsdag 7 februari in gesprek met ervaringsdeskundige en inmiddels succesvol ondernemer Ranny Ampomah, met mede-oprichter van Oprecht en Presikhaaf University Melvin Kolf, met beleidsmedewerker jeugdarmoede Kim van Rooy en ervaringsdeskundige, ondernemer en spoken word artiest Tim Lenders.
‘De straat is 24/7 inlusief, die heeft voor iedereen een plek. Wij moeten zorgen dat we er net zo voor jongeren zijn. Dat verdienen ze.’
– Melvin Kolf
Armoede kan iedereen overkomen. Door een plotselinge gebeurtenis in je leven, omdat je uit een familie of omgeving komt met minder kansen, of omdat je vanuit niets iets moet opbouwen.
Hoe breek je de armoedespiraal? Niet makkelijk. Maar alleen met vertrouwen, echt perspectief, echt gezien en gehoord worden en echt het gevoel hebben dat je er mag zijn. Voordat andere verleidingen perspectief bieden.
De ene persoon die je helpt doet er toe. De frames die we gebruiken doen er toe. Kansarm? Nee talentvol. Kwetsbaar? Als jij je staande weet te houden ondanks armoede en soms een meedogenloos systeem, dan verdien je een medaille voor je veerkracht.
Ook medailles voor de mensen die tijdens het stadsgesprek helpen taboes te doorbreken. Een nieuwe norm stellen. Een hand rijken aan hen die het overzicht niet hebben.
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!